INTIM EGÉSZSÉG

Anatómiai áttekintés

A medencefenék izomzata a vázizomzat része. A mintegy tenyérnyi nagyságú terület a csontos medencekosarat alulról zárja le. Felülről nézve a medencefenék egy tál alakú izomlemez, melynek részei különböző irányokba futnak. Szerkezete réteges, mert több izomlap alkotja, az izomrétegek között kötőszöveti elemek találhatók.

A medencét lefelé a medencefenék izom lemeze, a felszínes és a mély gátizomzat zárja le. Ezek az izmos lemezek rögzítik a végbél- és húgycsőnyílást, a hüvelyt, és a szeméremtestet a megfelelő helyzetben. A medencefenék izomzata (gátizomzat) tartja a hasüregi szerveket, valamint alátámasztja a kismedencei szerveket. Itt helyezkednek el a belső nemi szervek, a húgyhólyag, és a végbél. A medencefenéki izmoknak jelentős szerepük van a széklet- és vizeletürítésben,  a nemi szervek kielégítő működésében a szexuális élet során, segítik az orgazmuskészséget. Épségük és erejük rendkívül fontos ezen funkciók zavartalan működéséhez. 

Az egész kismedencei izomzat akaratlagosan irányítható, tudatosan összehúzható és elernyeszthető, vagyis akaratunktól függően működik. Ez teszi edzhetővé az intim terület izmait.

Okok, következmények

Mitől gyengülhet meg a gát izomzata? Ilyen okok pl. a terhesség, szülés, kötőszöveti gyengeség, erőlködés vizelet- illetve székletürítés alkalmával, székrekedés, nehéz súlyok rendszeres emelgetése, krónikus köhögés, túlsúly, elhízás, ülőmunka, mozgásszegény életmód, de akár a túlzásba vitt edzés is.

Több kórkép kialakulását okozza ezeknek az izmoknak a megnyúlása, sérülése, fokozott alaptónusa, vagy gyengült izomereje mindkét nem esetében: Nőknél a kismedence izomzatának és egyéb szöveteinek gyengülése és az ezzel járó kellemetlen tünetek pl. a méh- és hüvely süllyedése, húgyhólyag-süllyedés, végbélsüllyedés, ismeretlen eredetű kismedencei fájdalom, hiperaktív hólyag, stresszinkontinencia, szülés utáni inkontinencia, kismedencei görcsök, feszességek.

Férfiak esetében is a medencealapi izmok fontos szerepet játszanak a kismedencei szervek (hólyag, prosztata, végbél, hímvessző) megtartásában, az ürítési és megtartási funkciókban. Gyakori probléma náluk is a húgyhólyag-süllyedés, végbélsüllyedés, stresszinkontinencia, illetve a szexuális teljesítőképesség romlása, korai magömlés. Nem beszélünk róla, de prosztataműtétek után gyakorta lép föl impotencia, illetve inkontinencia, sokszor a kettő együtt. 

Mindezek gyakran jelentősen rontják a komfortérzetet, a szexuális életet, az önértékelést, egyszóval az életminőséget.

Amiben segíthetek

  • Vizeletinkontinencia több típusánál, széltartási panaszok székletinkontinencia, hüvely gyengeség, hüvely szárazság, vaginizmus, orgazmus zavarok, libidó csökkenés.
  • Babavárásnál a termékenység fokozásában.
  • Kismamáknak a tudatos szülésre felkészülésben.
  • Szülés után a női harmónia és az intim panaszok helyreállításában.
  • Gáti vénatágulatok (szeméremtáji visszér és aranyér) megelőzésében, megszüntetésében.
  • A női és férfi kismedencei szervek funkcióinak javításában.
  • Menstruációs diszkomfort csökkentésében.
  • A záróizmok kontrolljában és karbantartásában.
  • Hólyagsérv, hüvelysérv, végbélsérv, méhsüllyedés esetén.
  • Változókori problémák megelőzésében, megszüntetésében.