PERINGER ORSOLYA

Végzettségeim

  • Középiskolai testnevelő tanár
  • Gyógytestnevelő 
  • Intim Medical specialista
  • Intimfitness oktató
  • Fitmummy posztnatális tréner (Mummy Tummy tréner)

Peringer Orsolya vagyok, 


Székesfehérváron élek férjemmel és két gyermekemmel. 2004 óta tanítok gimiseknek testnevelést, illetve alsó tagozatos gyermekeknek gyógytestnevelést iskolai keretek között. 2012-ben elvégeztem a Kulcsár-féle, tanulási nehézségek megelőzését és oldását célzó mozgásterápiás képzést, amit a gyógytestnevelés óráimba integrálva nap mint nap hasznosítok. Második gyermekem születése előtt már felnőtteknek is tartottam pilates jellegű, gerinc-fókuszú, illetve a mélyizmokat erősítő órákat, ami a gyerekeknek tartott jó hangulatú, mozgalmas és sokszor hangos órák után jóleső lecsendesülés, igazi feltöltődés volt számomra. 

Az úton, ahol most járok, azonban nem ez a pozitív tapasztalás indított el. 

A rejtettizmok.hu oldalt és a Rejtett Izmok - Intim Fittség és Egészség facebookos oldal elindítását a saját történetem inspirálta. Kislányomat 35 évesen, a kisfiamat a 41. születésnapom után szültem és bizony a szervezetem regenerálódása nem ment gyorsan annak ellenére, hogy 28 éves koromig NB/1-es kézilabdázóként komoly edzésterhelést kaptam, azóta pedig testnevelőként naponta mozogtam. 

Az egyenes hasizmom szétnyílása már az első szülésem után is sokkolt. Akkor még nem találtam elegendő információt, nem  tudtam kihez fordulhatnék... - "végül is ez a szakmám" - gondoltam és nekiálltam korábbi tanulmányaim és a Youtube segítségével rendbe hozni magam. Kisfiam születése után már rendelkezésre állt szakirodalom, egyenes hasizom-záró tornaprogram, amik közül elvégeztem és az első időkben alkalmaztam egyet. Ahogy lenni szokott, alábbhagyott a kezdeti lendületem. A napi teendők, feladatok, programok, a lustaság, az egyedül tornázás hangulattalansága végül háttérbe szorították a rendszeres gyakorlást, így jelentős javulást nem értem el. Esztétikai probléma - gondolják sokan, de higgyék el, nem csak az. Erre megoldást kell találni - gondoltam.

A másik dolog, amiről nem beszélünk, az a meggyengült medencefenéki izmok okozta kellemetlenségek, pl. az életminőséget rontó apróbb-nagyobb inkontinencia-balesetek  azonban szépen, fokozatosan alakultak ki nálam. Mire a kisfiam kétéves, úgy 14 kg-os lett, őt emelgetni, karban cipelni, vagy trambulinozni a gyerekekkel, teli hólyaggal tüsszenteni, hosszú sétára indulni, hetekig náthás-köhögős betegnek lenni nem volt célszerű. Ez olyan dolog, amit nem hozunk szóba egy baráti csevegés közben, szégyellnivalónak érezzük, úgy hisszük, ez csak minket érint... Muszáj megoldást találnom!

Ekkor fogalmazódott bennem meg az elhatározás, hogy a kisfiammal itthon töltött időt hasznosan felhasználva "meggyógyítom magam". Ehhez viszont az kell, hogy nekiálljak tanulni, fejlődni, új gyakorlatokat, mozgásprogramokat elsajátítani, a problémákhoz alkalmazkodó, hatékony mozgáskészletet és megfelelő életmódot kialakítani. Meg kell keresnem azokat a szakembereket, akik előttem járnak az úton, és meg kell szólítanom azokat a nőket és férfiakat, akik hasonló problémákkal küzdenek. Együtt, egymást segítve könnyebb. Ez a megoldás.

Elhatározásom a megtanultakat egyrészt a saját rectus diastasisom és meggyengült medencefenéki izmaim korrigálására, erősítésére, másrészt kismamák, korábban szült nők és akár férfiak prevenciójára, a kialakult problémáik megoldására összpontosítva alkalmazni. Küldetésemnek érzem, hogy az inkontinenciától és gátizomzat gyengeségből eredő panaszoktól szenvedő emberekhez eljuttassam a gyakorlatok rendszeres végzéséből és a tudatos, has- gerinc- és gátizombarát életmód kialakításából következő megoldást. Célom, hogy vendégeim újra teljes értékű, aktív életet éljenek nőként és férfiként egyaránt.

Ezért végeztem el a Gottlieb Ildikó vezette Intim Medical Academy által kidolgozott Intim Medical Terápiás Tréner képzést, illetve sajátítottam el az Almásy Csilla és Bernáth Dóra által kidolgozott Mummy Tummy Training - Szülés utáni, komplex regeneráló programot az Almásy Mozgásakadémián.